• da
  • en
  • nb
  • sv
  • fr
  • de

Dalux, der bl.a. står bag Nordens mest downloadede byggeapp, har for fjerde år i træk øget bruttoresultatet med 50 procent. Lige nu bruges Dalux’ apps globalt på byggeprojekter svarende til et areal fem gange større end der årligt opføres i Danmark, og har for nyligt overhalet Microsoft med augmented reality til byggebranchen.

55 millioner kvadratmeters 3D-modeller fordelt på 10.000 byggeprojekter i 60 lande. Så meget strækker brugen af Dalux sig over, og det er mere end en tredobling i forhold til sidste års 17 millioner. Til sammenligning er der omkring 10 millioner kvadratmeter påbegyndte og afsluttede byggeprojekter om året i Danmark (Danmarks Statistik 2016).

– En af vores kunder fortalte os forleden, at de sparer en hel dag om ugen ved at bruge os, siger medstifter Torben Dalgaard.

Han er den ene af to brødre, der har stiftet Dalux, hvor han har en baggrund fra Copenhagen Business School og som erhvervsleder, og hans bror Bent Dalgaard er fra DTU med en PhD i realtids computergrafik.

Det seneste som Dalux har udviklet, er verdens første augmented reality-app til folk i byggebranchen, der viser 3D-byggetegninger alt efter hvor du står, og hvad du retter mobilen mod. Ifølge stifterne er det så brugervenligt, at selv de 60-årige håndværkere, der normalt holder sig fra IT, kan finde ud af at bruge det med bare ét minuts introduktion.

Overhalede Microsoft indenom

I tech- og byggemedier verden over har der de seneste år været meget omtale af Microsoft’s længe ventede HoloLens, som er en specialbygget brille til byggearbejdere, der – ligesom Dalux – gør det muligt at se et mix af virkelighed og byggetegninger i 3D. Men HoloLens er endnu ikke at finde i butikkerne, og i mellemtiden har danske Dalux lanceret samme funktionalitet via mobiltelefon – til en brøkdel af prisen.

– En mobiltelefonen kan med vores software i princippet nu det samme, som en dyr og besværlig HoloLens skal kunne, når den er klar til markedet. Det giver os et stort forspring på markedet at være først, og samtidig kan vi drage fordel af den hype, Microsoft har skabt om augmented reality – eller mixed reality, som de selv kalder det, siger Bent Dalgaard.

Og noget kan tyde på, at byggebranchen er enig, for Dalux’ har nemt ved at få kunder, og oplever tit at de promoverer, at de har taget teknologien i brug.

– Flere hundrede af vores kunder deler begejstrede opslag på de sociale medier om os rundt omkring i verden, og det er ikke unormalt at det leder til, at vi pludselig står med en interesseret bygherre fra Hong Kong i røret, siger Bent Dalgaard.

 

Dansk forspring på tre år i 3D-teknologi

Det har også hjulpet Dalux, at Danmark som det første land i verden i 2013 vedtog, at større offentlige byggeprojekter skulle have 3D-tegninger, som er tilgængelige for alle parter.

– Da så mange i Danmark så længe har haft adgang til 3D-modeller fra ‘skyen’, er det naturligt, at vi er foran teknologisk. Vi har reelt tre års forspring til England, der ser sig selv som first movers på området, selvom de først er kommet på i 2016, siger Bent Dalgaard.

Brødrene bag Dalux har stik imod hvad man ville forvente af en teknologivirksomhed, også klaret sig uden nogen form for investeringer eller lån.

– Vi voksede op i en familie, hvor man ofte sagde, at hvis du vil have penge, så skal du selv tjene dem, siger Torben Dalgaard med et smil.

Dalux modtog eksportrådets Vituspris i 2016 for at blive den mest brugte bygge-app på det norske marked på under et år. Firmaet har lige åbnet en afdeling i England, og er siden januar 2017 gået fra 20 til 42 mand, og har blandt andet 13 af de 50 største entreprenører i Europa som kunder.